Wat te doen tijdens en na een inbraak

Wat u ook doet om een inbraak te voorkomen, 100% zekerheid is er nooit. Als u toch slachtoffer van een inbraak, geven wij u hierbij een lijstje waar u aan moet denken:

Direct na de inbraak:

1. Zijn er betaalpassen gestolen? Blokkeer ze via de betaalpassen pagina.
2. Blokkeer bij diefstal uw mobiel

  • KPN: 06-1200 1200
  • Telfort: 0900-9596
  • T-Mobile: 0800-7111
  • Vodafone: 06-54 500 100

3. Doe aangifte bij de politie. Bel 0900 – 8844 of ga langs bij het politiebureau bij u in de buurt. Aangifte doen is belangrijk:

  • voor het oplossen van de inbraak.
  • de kans om uw spullen terug te krijgen wordt groter.
  • de politie kan beter inspelen op de veiligheid van uw woonomgeving.

4. Bel uw verzekeringsmaatschappij om uw vermissingen door te geven.
5. Overweeg uw woning beter te beveiligen om herhaling te voorkomen, denk hierbij aan hang- en sluitwerk maar zeker ook aan een draadloos alarmsysteem. Een alarmsysteem geeft een veiliger gevoel, en door de raamstickers zal een inbreker sneller uw huis overslaan. De kans op herhaling is dus een stuk kleiner, en indien u zelf het systeem installeert kunnen de kosten beperkt blijven.
6. Is uw paspoort, rijbewijs of kentekenbewijs gestolen, wacht dan ongeveer een week voordat u een nieuwe gaat aanschaffen. Het komt namelijk regelmatig voor dat deze documenten kort na de diefstal ergens anders worden teruggevonden.

 

Tijdens de inbraak, in geval u thuis bent

U hoort verdachte geluiden, denkt u dat het om een inbraak gaat? Ga dan in elk geval geen confrontatie met de inbreker! Doe onmiddellijk het licht aan of maak geluid zodat de inbreker merkt dat er iemand thuis is. Wellicht schrikt de inbreker daarvan en verlaat hij direct weer uw huis. Werkt dit niet en vindt er toch een confrontatie plaats, probeer dan in ieder geval rustig te blijven. Denk er aan dat uw eigen veiligheid altijd voorop staat

Heeft u een alarmsysteem en gaat de sirene, blijf dan rustig waar u bent en schakel het alarmsysteem niet uit! Door het lawaai van uw alarmsysteem worden omwonenden gewaarschuwd, en uw alarmsysteem zal doormelding geven aan de door uzelf opgegeven personen. De inbreker zal in de meeste gevallen afgeschrikt zijn door het alarmsysteem en zal zo snel mogelijk uw huis verlaten.

Tips:

• Wanneer u in het bezit bent van een beveiligingscamera kunt u gemakkelijk de beelden terugkijken, wellicht staan hier beelden van de inbraak op. Overhandig deze beelden dan ook aan de politie, dit kan zeer bruikbaar zijn voor het onderzoek!
• Stel vast waar de inbreker is binnengekomen en welke kamers zijn bezocht, hier kunt u uit concluderen dat deze plek aandacht nodig heeft met betrekking tot uw beveiliging, controleer ook of een vergelijkbare situatie op andere plekken in uw huis voor komen.

Slachtofferhulp

Wilt u praten over wat er gebeurd is en wat het voor u betekent, dan kunt u terecht bij Slachtofferhulp Nederland.